Trends & InspiratieEetkamer inspiratie 11 februari 2022

Etiquette tafel dekken, 6x tips!

Door A photo of Giga Meubel Giga Meubel  van Giga Meubel

1: Het plaatsen van de borden

Voor een mooie gedekte tafel zijn de borden natuurlijk stap 1 om op de juiste plek te plaatsen. Deze zet je precies voor de stoelen op de tafel neer, 2 centimeter van de tafelrand af. Je begint met het grootste bord en daarboven plaats je de overige borden/kommen, van klein naar groot. Het bord van het dessert plaats je nog niet op tafel. Ook kan het zo zijn dat je het hoofdgerecht op een warm bord serveert, dan staat deze ook nog niet op tafel. Naast de borden in het midden, is het normaal om links bovenin een klein bordje te plaatsen. Hier kan het broodje vooraf op worden gesmeerd.

2: De kunst van bestek

Hier hebben de meeste Nederlanders problemen mee: het plaatsen van het bestek op een mooi gedekte tafel. Toch zijn er een aantal vanzelfsprekende etiquette regels voor het plaatsen van het bestek. Je legt het bestek altijd van buiten naar binnen neer. Het bestek dat je als eerste gebruikt, ligt aan de buitenzijde. Daarnaast hoort de vork altijd aan de linkerkant en de messen en de lepels aan de rechterkant. Wat je niet moet vergeten is de snijzijde van het mes moet wijzen naar het bord. Aan de bovenkant van het bord ligt de dessert lepel of vork horizontaal. De bolling van de lepel ligt aan de linkerzijde en de drietand van de vork ligt aan de rechterkant. Wanneer het overige bestek is opgeruimd en aan het dessert begonnen kan worden, kan de lepel of de vork zo eenvoudig op de juiste plaats geplaatst worden.

3: De glazen op de juiste plek

De glazen plaats je altijd aan de rechterbovenzijde van het bord. Wanneer je rode wijn en witte wijn gaat drinken, plaats je 3 glazen rondom deze rechterzijde: een rood wijnglas, een wit wijnglas en een waterglas. Je start met het plaatsen van het waterglas aan de bovenzijde van het bord. Hieronder plaats je het rode wijnglas en afsluitend het witte wijnglas. Deze ‘bewegen’ met het bord mee naar onder. Je gebruikt dus eigenlijk het bovenste kwart aan de rechterkant van het bord en plaats de glazen eromheen.

4: De servet etiquette regel

Het servet plaats je altijd aan de linkerzijde van het bord, naast de vorken. Wanneer je geen soep in een soepkom serveert, kun je het servet ook plaatsen op het bord. Bij het opdienen van het servet kun je een aantal creatieve mogelijkheden toepassen. Je kunt het servet op een bepaalde manier vouwen, of je gebruikt een servetring om het servet op de juiste plaats te houden. 

5: Naambordje: een toevoeging aan tafel

Tegenwoordig zie je steeds vaker een naambordje op tafel bij speciale gelegenheden waar niet iedereen elkaar kent. Het brengt sfeer, is persoonlijk en daarnaast kun jij alvast kiezen waar iedereen gaat zitten! Om dit plaatje helemaal af te maken is het mooi wanneer de naambordje in de stijl van de tafel is.

6: Overige aankleding

De overige aankleding van de tafel kun je helemaal zelf uitkiezen. Wel is het leuk om hierbij in te spelen bij het thema. Als je de tafel dekt met Kerstmis, zorg dan bijvoorbeeld voor dennentakjes, kerstballen en kaarsen op tafel. Verzorg je een diner in de zomer? Kies dan voor mooi vaasjes met vrolijke bloemen. Zo is er voor elk diner in te spelen op het seizoen of thema.

Mooie items om de tafel mee aan te kleden

Bij Giga Meubel hebben we prachtig servies in de collectie om de tafel aan te kleden volgens jouw stijl. Bekijk de onderstaande items of bekijk de hele collectie met keukenaccessoires.

Deel dit artikel

Laatste meubel trends, inspiratie & tips!