De luchtvochtigheid van je woning is van groot belang voor het comfort dat je thuis beleeft. Zo kan de verkeerde luchtvochtigheid er bijvoorbeeld voor zorgen dat je last krijgt van vervelende kwaaltjes, zoals hoofdpijn of schade aan je woning. Dit wil je natuurlijk kosten wat kost voorkomen, maar hoe pak je dat aan?
De ideale luchtvochtigheid
Als we spreken over luchtvochtigheid, hebben we het over relatieve luchtvochtigheid: het percentage waterdamp dat zich in de lucht bevindt ten opzichte van de maximale hoeveelheid waterdamp. De luchtvochtigheid is afhankelijk van de temperatuur, hoe lager de temperatuur, hoe lager de luchtvochtigheid en dus hoe minder waterdamp er (relatief) in de lucht hangt. De ideale luchtvochtigheid ligt op 40-60%.
Lage luchtvochtigheid: droge lucht
Een lage luchtvochtigheid komt voornamelijk voor in de winter als de temperaturen dalen. Maar ook in nieuwbouwhuizen is een lage luchtvochtigheid een bekend probleem, dit komt met name door de goede isolatie. Lage luchtvochtigheid kan ook ontstaan door slechte ventilatie en de verwarming. Als de luchtvochtigheid in huis te laag is kun je dit merken aan een droge huid, hoofdpijn, hoesten en gebarsten lippen.
De luchtvochtigheid verhogen
Je kunt de luchtvochtigheid in huis gelukkig eenvoudig verbeteren door gebruik te maken van radiatorbakjes, door de warmte verdampt het water in de radiatorbakjes. Dit werkt uiteraard wel alleen als de radiatoren aan staan. Je zou ook kunnen kiezen voor planten die de luchtvochtigheid verhogen. De beste manier om de luchtvochtigheid in je woning te verhogen is door gebruik te maken van een speciale luchtbevochtiger. Een luchtbevochtiger meet automatisch de luchtvochtigheid in je huis en bevochtigen de ruimte tot de ideale luchtvochtigheid is bereikt.
Hoge luchtvochtigheid: vochtige lucht
Een luchtvochtigheid van 60% of hoger komt meestal voor in de zomer of op vochtige plekken zoals in badkamers of kelders. De hoge luchtvochtigheid is vaak gemakkelijk te herkennen door schimmelvorming of beslagen ramen en spiegels, daarnaast kun je je benauwd gaan voelen bij een te hoge luchtvochtigheid.
De luchtvochtigheid verlagen
Gemakkelijke oplossingen voor een te hoge luchtvochtigheid zijn het buiten of in de droger drogen van het wasgoed, ramen open zetten tijdens het douchen en tijdens het koken de afzuigkap aanzetten. Een airconditioner helpt ook bij het verlagen van de luchtvochtigheid, het vocht wordt dan uit de lucht gehaald door de lucht te koelen. Mocht dit allemaal niet werken, raden we je aan om een luchtontvochtiger of vochtvreter aan te schaffen. Een luchtontvochtiger kan tientallen liters vocht per dag uit je huis verwijderen en is dus absoluut de moeite waard.
Heb je na het lezen dan deze blog nog vragen of wil je graag persoonlijk advies over de luchtvochtigheid in je woning? Neem contact met ons op of kom langs in onze showroom in Soest. Onze interieurspecialisten staan voor je klaar en kunnen je deskundig advies geven. Graag tot snel!